IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пряк положителен ефект за износа на България от ТПТИ очакват икономисти

Според анализатори от ИПИ Трансатлантическото споразумение ще увеличи американските инвестиции в страната

13:00 | 28.04.15 г. 6
Пряк положителен ефект за износа на България от ТПТИ очакват икономисти
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 9 години
След подписването на Споразумението в Европа ще бъде разрешено използването на метода на хидравличното разбиване, известен и като фракинг (който в момента е забранен на Стария континент, но се прилага масово в САЩ), т.е. добивът на шистов газ и петрол чрез разрушаване на долните слоеве на скалните породи и вкарване под високо налягане в създадените пукнатини на канцерогенна смес от вода, пясък, токсични химически вещества и агресивни киселини. В тази връзка, редица европейски учени още отсега предупреждават за замърсяването на грунтовите и питейните води, както и за сериозни екологични щети.В ЕС например производителят е длъжен да докаже, че използваните от него компоненти не са вредни, докато в САЩ са забранени само онези компоненти, чиято вредност вече е официално доказана. Така, европейският списък на забранените вещества включва цели 1300 позиции, докато на федерално ниво в САЩ те са едва 12. Тоест, корпорациите, които лобират за подписването на TTIP, не планират разширяването на американския забранителен списък, а напротив - максималното стесняване на европейския.Както е известно, 70% от хранителните продукти в американските супермаркети съдържат ГМО. В европейските супермаркети, на практика, не се продават продукти с ГМО, а малцината производители, които използват подобни модификации, са длъжни да го обявят на етиката на стоката. Сега Вашингтон очаква ЕС да промени радикално политиката си в тази сфера.Естествено, американските производители настояват за премахването на тези стандарти. Над 90% от американското говеждо месо съдържа хормон на растежа, който може да предизвика рак у хората, които го консумират. Вносът му е забранен в ЕС от 1988 насам. Вашингтон обаче смята тази забрана за "една от ненужните бариери пред търговията помежду ни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Стефчо
преди 9 години
ИПИ-тата казали ли са досега нещо, което е било срещу интереса на спонсорите си ?Само забрана на дейността на НПО-та финансирани отвън е решението за такива като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
+ev
преди 9 години
http://solidbul.eu/?p=3785
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Pivoley
преди 9 години
Нормално. В дългосрочен план протекционизмът и ограничаването на свободната търговия винаги нанасят повече вреди, отколкото ползи. Навремето още финикийците са открили, че пътят към икономически просперитет е насърчаване и създаване на условия за свободна търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Как успяват от ИПИ да коментират нещо като ТПТИ, което никой не е виждал (или са го виждали поне мнооого ограничен кръг от хора)? Явно имат окултни способности. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Оня ден им писах на ИПИ да се стегнат малко Пред малко тъкмо коментирах изказването на Обама - http://darikfinance.bg/***/114511#commentsХубаво е ,че си признава ,че САЩ залязват но причината не е търг.споразумение тоест то ще спаси положението за десетилетие най-много Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#commentsАко трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% бюдж.излишъци но не за да се плащат лихви по държ.дългове или безразборни соц.помощи ,а за да се справим с планетарните катастрофи ,и да се подържа безработицата до 3% ,и предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още